10 βήματα για τον μετασχηματισμό των προμηθειών - Μέρος πρώτο

 

Όσοι από εσάς εργάζονται στο τμήμα προμηθειών αναμένεται να πετυχαίνετε συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα και να συμβάλλετε στην αύξηση της αξίας για την επιχείρηση. Πως όμως μπορείτε να το καταφέρετε αυτό;

Τα παρακάτω βήματα θα σας οδηγήσουν στο μετασχηματισμό του τμήματος προμηθειών της επιχείρησης σας και την λειτουργία του προς το μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας. Ο οδηγός αυτός χρησιμεύει σε τμήματα και οργανισμούς ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

Βήμα 1: Προσδιορίστε το αντικείμενο του μετασχηματισμού – Τι πρόκειται να διαφέρει σε ένα χρόνο από τώρα; Η οργανωτική δομή της εταιρείας; Η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία; Η βάση των προμηθευτών; Βεβαιωθείτε πως οι στόχοι σας είναι σύμφωνοι με τις προσδοκίες της ανώτερης ηγεσίας για τον μετασχηματισμό.

Βήμα 2: Καθορίστε τον βασικό κορμό του ανθρώπινου δυναμικού, των κύριων διαδικασιών και της τεχνολογίας – Πόσοι εργαζόμενοι έχουν επαγγελματικές πιστοποιήσεις και αναγνωρισμένη εμπειρία; Τι ποσοστό των δαπανών είναι εντός του προϋπολογισμού; Ποιος ο βαθμός τήρησης των υφιστάμενων συμβολαίων; Τα στοιχεία και οι στατιστικές της τρέχουσας κατάστασης συμβάλλουν στην αξιολόγηση και εκτίμηση της μελλοντικής πορείας της επιχείρησης σας.

Βήμα 3: Ίσως το πιο σημαντικό βήμα, είναι να αναλύσετε την απόσταση ανάμεσα στην παρούσα επίδοση της εταιρείας και των στόχων σας και να αναπτύξετε ένα πλάνο για το πώς θα πραγματοποιήσετε τον μετασχηματισμό με προτεραιότητα τις ενέργειες εκείνες που έχουν τις σημαντικότερες επιδράσεις. Στοχεύστε αρχικά σε εύκολες νίκες για να χτίσετε την δυναμική. Μηδενίστε τις απροσδιοριστίες στις κατηγορίες των προμηθειών ή τους όρους των συμβολαίων με τους προμηθευτές κι έτσι θα επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα και θα υπάρξει εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στην ομάδα των προμηθειών.

Βήμα 4: Αναπτύξτε σχέσεις με τους βασικούς ενδιαφερόμενους εντός και εκτός του οργανισμού σας. Επανεξετάστε τη στρατηγική του μετασχηματισμού με τα σημαντικά πρόσωπα της εταιρείας για να δοθεί περαιτέρω υποστήριξη και να ενισχυθεί η οργανωτική ευθυγράμμιση. Κύριο θέμα των συζητήσεων σας πρέπει να είναι οι επιδιωκόμενοι στόχοι του μετασχηματισμού του τμήματος προμηθειών και τα οφέλη που προκύπτουν.

Βήμα 5: Καθορίστε το αναμενόμενο επίπεδο των υπηρεσιών σας – Αποφύγετε τις υπέρμετρες υποσχέσεις σε αυτό το πρώιμο στάδιο, διότι μπορεί να χαθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη του προγράμματος σας, που είναι κρίσιμοι παράγοντες της επιτυχίας του. Προετοιμαστείτε για μία ενδεχόμενη μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας της δουλειάς σας, προτού αρχίσει να αυξάνεται εντυπωσιακά. Μείνετε συντεταγμένοι με τη μεθοδολογία που επιλέξατε για το μετασχηματισμό, αντί για αυθαίρετες αποφάσεις.

Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη δημοσίευση. Θα ακολουθήσουν τα επόμενα 5 βήματα για τον μετασχηματισμό του τμήματος προμηθειών σας.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο LinkedIn στις 16 Αυγούστου 2015
του Ευθύμιου Σπυριδόπουλου, Γεν. Διευθυντή της Actum


 LinkedIn

Efthimios Spiridopoulos

Procurement Junky | Founder of Actum Procurement Solutions

Actum Procurement Solutions

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα σχετικά με τις Προμήθειες, εγγραφείτε στο Newsletter της Actum ή ακολουθήστε την στο LinkedIn


Δείτε επίσης

Prev Next

Cirtuo 
Strategic Software

actum.gr Cirtuo Video

Ολοκληρωμένο λογισμικό Στρατηγικής Προμηθειών

.
Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με MEL

actumgr_news_202311_mel.jpg

Η ΜΕΛ είναι η μεγαλύτερη εταιρία ανακύκλωσης χάρτου και παραγωγής χαρτονιού στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.  

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ΖΕΝΙΘ

actumgr_news_202303_zenith.jpg

Η ΖeniΘ είναι ο πρώτος πανελλαδικό, ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας στη χώρα, με φυσικό αέριο και ρεύμα.  

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ARI FOODS

actumgr_news_202302_arifoods.jpg

Η ARI Α.Ε. είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής προϊόντων antipasti στην Ευρώπη.  

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ΟΜΙΛΟ EUROMEDICA

actumgr_news_202211_euromedica.jpg

Ο Όμιλος Euromedica διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας...  

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ

actumgr_news_202208_ecg.jpg

Η ΕΕΕΠ ασφαλίζει, έναντι πολιτικών κινδύνων, τις επενδύσεις που πραγματοποιούν Έλληνες επιχειρηματίες στο εξωτερικό   Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με Super Market ΚΡΗΤΙΚΟΣ

actumgr_news_202208_kritikos.jpg

Με περισσότερα από 400 καταστήματα, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργεί περιβάλλον φροντίδας για όλους.

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ

actumgr_news_202208_iktinos.jpg

Η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του μαρμάρου.

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

actum.gr news 202010 papadopoulou

Μια σταθερά της ελληνικής βιομηχανίας από το 1922, ηγέτιδα στο χώρο των μπισκότων.

Διαβάστε Περισσότερα