Covid-19 & Προμήθειες: Τι μάθαμε με τον σκληρό τρόπο

 

Η τρέχουσα επιδημία Covid-19 και ο αντίκτυπός της έχουν δείξει ότι το χτίσιμο ανθεκτικών εφοδιαστικών αλυσίδων είναι, όσο ποτέ, ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις. Οι άνευ προηγουμένου διαταραχές της αλυσίδας οδήγησαν σε ελλείψεις ή καθυστέρηση παράδοσης πρώτων υλών, συστατικών ή εξαρτημάτων και συνακόλουθα σε κλείσιμο εργοστασίων και γραμμών παραγωγής. Στην καλύτερη περίπτωση σε λειτουργία με αυξημένες ανάγκες προστασίας των εργαζομένων.

Προξένησε επίσης μεγάλες διακυμάνσεις και στη ζήτηση, ακόμα κι εντός της ίδιας επιχείρησης. Για παράδειγμα, φαρμακευτικές εταιρίες ίσως είδαν τεράστια αύξηση ζήτησης για προϊόντα σχετιζόμενα με την επιδημία, ενώ άλλα, περισσότερο καθημερινά έμειναν σε στοκ. Έχει αναφερθεί ότι ακόμα και θεραπείες για καρκίνο αναβλήθηκαν. Οι εταιρίες που παράγουν χαρτί υγείας δεν προλάβαιναν να γεμίζουν τα ράφια, όμως οι γραμμές παραγωγής τους για κάποια άλλα προϊόντα πιθανώς έμειναν άπραγες.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να διερευνήσουν την έκταση και την πιθανή διάρκεια της έκθεσης αυτών των αναταραχών, σε 1ο, 2ο, 3ο επίπεδο προμηθευτών στην εφοδιαστική τους αλυσίδα, ώστε να τη σταθεροποιήσουν. Συχνά δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο πολύς χρόνος απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο αντίδρασης, να γίνουν προσομοιώσεις επί χάρτου, να οριστούν και επαληθευτούν τα πρωτόκολλα αντίδρασης για κάθε φάση της έκτακτης κατάστασης. Αλλά και στη συνέχεια, κατά την εμπλοκή των προμηθευτών, όπου απαιτείται διαφάνεια των σχέσεων ανάμεσα στους προμηθευτές διαφορετικών επιπέδων, διαχείριση των παραγγελιών, χώρια την πιστοποίηση των νέων προμηθευτών.

Τότε η τεχνολογία είναι απελευθερωτική, είναι το κλειδί. Άμεση εικόνα και βέλτιστη κατανομή των τοπικών και διατοπικών αποθεμάτων, ταυτοποίηση των κρίσιμων κωδικών στα αποθέματα, χωρητικότητα, μεταφορική ικανότητα και βελτιστοποίηση διαδρομών στα logistics, τοπική και διεθνής αναζήτηση πηγών (sourcing), πλήρης γνώση της αγοράς και βάση δεδομένων προμηθευτών, πιστοποίηση και αξιολόγησή τους είναι εφικτά μόνο μέσω της τεχνολογίας. Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο η χρήση ψηφιακών εργαλείων επιτρέπει την «ορατότητα» στην εφοδιαστική αλυσίδα, τη διαφάνεια που διευκολύνει τον έλεγχό της.

Επιτρέπει όμως και τη διαθεσιμότητα/αποδοτικότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Εργαζόμενοι που εργάζονται εξ αποστάσεως χρειάζονται πρόσβαση σε δεδομένα, έγγραφα, ιστορικό ενεργειών/συναλλαγών, παρακολούθηση και διαχείριση συμβολαίων, έλεγχο ποσοτήτων, κρίσιμους δείκτες απόδοσης προμηθευτών. Έλεγχοι και πιστοποιήσεις που γίνονταν επί τόπου, απαιτείται τώρα – και είναι εφικτό – να γίνουν από μακριά, ενώ αξιολογήσεις/εγκρίσεις τεχνικών χρειάζεται να παραδοθούν χωρίς τη φυσική τους παρουσία.

Βλέπουμε ότι, μέσα στην κρίση, οι επιχειρήσεις φέρονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε προμηθευτή. Βοηθούν μικρούς προμηθευτές με μεγάλη εξάρτηση από αυτές να επιβιώσουν, ακόμα και με χρηματοοικονομικά μέσα, ή εξασφαλίζουν την προστασία όσων τους προσφέρουν καινοτομία. Αυτό συμβαίνει επειδή ξαφνικά αντιλήφθηκαν τι έχει αξία για αυτούς, τι παράγει αξία. Επειδή αντιλήφθηκαν τι σημαίνει στρατηγικοί προμηθευτές και τι σημαίνει στρατηγική διαχείριση των προμηθειών. Πρόκειται να δούμε αυτή την τάση να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Τα αποθέματα ανάγκης μπορούν να βοηθήσουν μόνο ως ένα σημείο, καθώς συνεπάγονται κόστος – είναι αντιπαραγωγικό να έχουμε πάντα αποθέματα ικανά να αντιμετωπίσουν κάθε κρίση, για όλο το διάστημα μέχρι αυτή να συμβεί.

Νέες ιδέες για το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας, συνεργασίες και συνέργειες, είναι αυτά που ανοίγουν τον δρόμο για την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Υπάρχουν δυο τρόποι για να πετύχουμε αυτή την ανθεκτικότητα: Είτε πληρώνουμε μεγάλο τίμημα για να την αποκτήσουμε, είτε χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να την δημιουργήσουμε. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας από άκρη σε άκρη, από την αρχή στο τέλος. Όσες επένδυσαν στην τεχνολογία τα προηγούμενα χρόνια τώρα απολαμβάνουν τα οφέλη. Όσες άργησαν να την υιοθετήσουν τώρα το μετανιώνουν.

Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές αποφάσεις τώρα επιταχύνονται παγκοσμίως. Ό,τι θα χρειαζόταν μια δεκαετία αναποφασιστικότητας πριν πάρει έγκριση, συμβαίνει πλέον μέσα σε λίγους μήνες. Βλέπουμε να ανθίζει η καινοτομία που ενισχύει την ευελιξία και συνεπώς την ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων, αποφεύγοντας την επιβάρυνση με κόστος. Τα ψηφιακά μέσα είναι η μόνη διέξοδος σε αυτό. Επίσης, βλέπουμε την ανάγκη τα τμήματα των επιχειρήσεων να βρουν τρόπους να δουλεύουν μαζί, σε διατμηματικές συνεργασίες. Επιχειρήσεις που δυσκολεύονταν να οργανώσουν μηνιαίο διατμηματικό σχεδιασμό, πλέον χρειάζεται να λειτουργούν διαλειτουργικές ομάδες σε ημερήσια βάση, ώστε τελικά να πετύχουν ζητούμενα για την αντιμετώπιση αυτής και κάθε άλλης κακοτυχίας:
1. Μείωση κόστους και εξασφάλιση ρευστότητας,
2. «Εξυπνότερο», πιο αποδοτικό sourcing,
3. Στρατηγική διαχείριση των προμηθειών,
4. Προστασία εργαζομένων.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο LinkedIn στις 10 Ιουνίου 2020
του Παναγιώτη Τσαλουχίδη, Strategic Account Manager της Actum

 LinkedIn

Panagiotis Tsalouchidis

Strategic Account Manager at Actum Procurement Solutions

Actum Procurement Solutions

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα σχετικά με τις Προμήθειες, εγγραφείτε στο Newsletter της Actum ή ακολουθήστε την στο LinkedIn


Δείτε επίσης

Prev Next

Cirtuo 
Strategic Software

actum.gr Cirtuo Video

Ολοκληρωμένο λογισμικό Στρατηγικής Προμηθειών

.
Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με MEL

actumgr_news_202311_mel.jpg

Η ΜΕΛ είναι η μεγαλύτερη εταιρία ανακύκλωσης χάρτου και παραγωγής χαρτονιού στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.  

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ΖΕΝΙΘ

actumgr_news_202303_zenith.jpg

Η ΖeniΘ είναι ο πρώτος πανελλαδικό, ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας στη χώρα, με φυσικό αέριο και ρεύμα.  

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ARI FOODS

actumgr_news_202302_arifoods.jpg

Η ARI Α.Ε. είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής προϊόντων antipasti στην Ευρώπη.  

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ΟΜΙΛΟ EUROMEDICA

actumgr_news_202211_euromedica.jpg

Ο Όμιλος Euromedica διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας...  

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ

actumgr_news_202208_ecg.jpg

Η ΕΕΕΠ ασφαλίζει, έναντι πολιτικών κινδύνων, τις επενδύσεις που πραγματοποιούν Έλληνες επιχειρηματίες στο εξωτερικό   Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με Super Market ΚΡΗΤΙΚΟΣ

actumgr_news_202208_kritikos.jpg

Με περισσότερα από 400 καταστήματα, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργεί περιβάλλον φροντίδας για όλους.

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ

actumgr_news_202208_iktinos.jpg

Η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του μαρμάρου.

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα Συνεργασία 
με ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

actum.gr news 202010 papadopoulou

Μια σταθερά της ελληνικής βιομηχανίας από το 1922, ηγέτιδα στο χώρο των μπισκότων.

Διαβάστε Περισσότερα