Δεν έχουν πτωχεύσει αρκετές εταιρείες έως σήμερα; Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε ποια η επίδραση με την αλυσίδα προμηθειών;
Μια από τις συχνότερες ανησυχίες των αγοραστών είναι η χρηματοοικονομική κατάσταση των προμηθευτών. Φυσικά και η ανησυχία αυτή δεν προέρχεται από αισθήματα αλτρουισμού, αλλά έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των παραγγελιών και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση των τελικών καταναλωτών.
Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, που συνεπάγεται κίνδυνο χρεοκοπίας ευάλωτων προμηθευτών, είναι πρωταρχικής σημασίας θέμα για τη διαχείριση του ρίσκου της αλυσίδας προμηθειών και την σταθεροποίηση αυτής σε μία πιο ευοίωνη πορεία. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και συνεχίζεται (για την Ελλάδα τουλάχιστον) μέχρι και σήμερα, πολλές επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από πτωχεύσεις προμηθευτών και το κλίμα έγινε πολύ αρνητικό για αυτές.
Παρόλα αυτά, σε πολλές οικονομίες τη περίοδο αυτή παρατηρήθηκε το παράξενο φαινόμενο της κάμψης του ρυθμού αιτήσεων για πτώχευση. Οι οικονομίες αρκετών χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πολλοί οικονομολόγοι προσπάθησαν να εξηγήσουν την πραγματικότητα αυτή υπογραμμίζοντας το ρόλο του τραπεζικού συστήματος.
Για την αναχαίτιση των διογκωμένων ‘κόκκινων’ δανείων σε μεγάλες εταιρίες που δημιουργήθηκαν από την κρίση, αφού το χρηματοπιστωτικό σύστημα απέτυχε να προβλέψει και να πάρει μέτρα, χορηγήθηκαν μεγαλύτερες πιστώσεις στο χρόνο αποπληρωμής. Η βραχυχρόνια αυτή λύση ανέκοψε την αύξηση των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, αλλά διέδωσε τις επιπτώσεις της κρίσης διαχρονικά, όπου παρατηρείται μείωση των επενδύσεων και των χορηγούμενων δανείων λόγω των επιτοκίων και επακόλουθη αύξηση της ανεργίας.
Η παρατεταμένη αβεβαιότητα για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας κρύβει όλο και περισσότερους κινδύνους για αύξηση του ρυθμού χρεοκοπίας των εταιρειών. Μέσα σε μια οικονομία καμουφλαρισμένη από επισφαλείς τράπεζες και κρατικές χορηγήσεις, η αλυσίδα προμηθειών λειτουργεί κάτω από αβέβαιες βάσεις και συνθήκες βιωσιμότητας.
Δύο είναι οι λόγοι που πρέπει να κάνουν τους αγοραστές σκεπτικούς και ανήσυχους:
1. Πρέπει να αναμένουν και να προετοιμαστούν για χρεοκοπίες περισσότερων εταιρειών μέσα στο υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας. Απαιτείται ανάλυση και έλεγχος των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και θέσπιση μετρήσιμων κριτηρίων αξιολόγησης των προμηθευτών.
2. Πρόσφατα γεγονότα δείχνουν τους κινδύνους μιας χαλαρής πιστωτικής πολιτικής των επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής με αντάλλαγμα την συνεργασία και στήριξη των αγοραστών για ανάπτυξη καινοτομίας. Παρόλα αυτά, αγνοούν ή υποεκτιμούν τον κίνδυνο από την έλλειψη ρευστότητας. Οι αγοραστές θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιες επισφαλείς πιστωτικές πολιτικές.
Είναι καίριας σημασίας η λειτουργία των προμηθευτών και η υγιής οικονομική τους πορεία καθώς τα τμήματα προμηθειών εξαρτώνται πλήρως από αυτούς και μία λάθος κίνηση ή και το χειρότερο σενάριο της χρεοκοπίας ενός συνεργαζόμενου προμηθευτή, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για κάθε επιχείρηση.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο LinkedIn στις 19 Νοεμβρίου 2015
του Ευθύμιου Σπυριδόπουλου, Γεν. Διευθυντή της Actum
Efthimios Spiridopoulos
Procurement Junky | Founder of Actum Procurement Solutions
Actum Procurement Solutions
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα σχετικά με τις Προμήθειες, εγγραφείτε στο Newsletter της Actum ή ακολουθήστε την στο LinkedIn